dijous, 25 de febrer de 2010

Plaers en parella

  • Truita francesa i pa amb tomàquet
  • Escalivada i anxoves
  • Formatge i raïm
  • Cafè i xocolata negra
  • Arròs i salsa de soja
  • Formatge i vi
  • Xocolata desfeta i fruita
  • Salmó fumat i philadelphia
  • Pa i oli
  • Bacallà i tomàquet
  • Rúcula i formatge de Parma
  • Ginebra i tònica
  • Cafè amb llet i diari

dijous, 18 de febrer de 2010

Cultura, tecnologia i drets d'autor (I)

Símbol del copyrightEls drets d'autor regulen els drets exclusius que un autor té sobre la seva obra, en particular el dret de restringir-ne la còpia. El concepte, en la seva forma moderna, sorgeix cap al segle XVIII arrel de la popularització de la impremta, que possibilitava la còpia de llibres de manera senzilla.

Actualment estem vivint una revolució cultural comparable a allò que va suposar la invenció de la impremta. Fins a les darreries del segle XX era necessari disposar d'una impremta o d'equipament professional d'àudio o cinema/vídeo per copiar un llibre, un disc o una pel·lícula, amb uns mínims estàndards de qualitat, i cada còpia tenia un cost relativament elevat. La distribució d'aquestes còpies també suposava una despesa. Aquests costos feien que, a la pràctica, només la còpia comercial fos viable, com a mínim a gran escala.