Estudios científicos demuestran...Qui no ha sentit o llegit aquestes expressions a la ràdio, televisió o als diaris? Doncs bé, no tenen gaire sentit.
- que la ropa de rayas verticales hace parecer más gordo.
- que a los borrachos se les encoge el cerebro
- que las personas con apellidos poco frecuentes tienden a niveles socioeconómicos mayores que las de apellidos comunes.
- que la crioterapia ayuda a la recuperación de los futbolistas.
- que Actimel contribuye a mejorar tus defensas.
Segons el diccionari de l'IEC, "demostrar" és "fer evident mitjançant el raonament". L'única ciència en què és possible "demostrar" és la matemàtica, on els teoremes es demostren evidenciant cadascun dels passos lògics que ens condueixen de les hipòtesis a les conclusions del teorema.
En canvi, en les ciències naturals (física, química, biologia, geologia...) no es treballa a partir de raonaments purs, sinó a partir de resultats experimentals, i per tant no és possible "demostrar" res. Quan ens diuen que un experiment científic demostra tal o qual cosa ens estan venent la moto. Com a molt un experiment científic pot comprovar, verificar, suggerir, indicar, mostrar que en tal o qual cas una teoria, una hipòtesi, una afirmació s'ajusten als resultats experimentals.
Un experiment científic mai no pot "demostrar" una teoria, doncs encara que un experiment ens confirmi mil cops aquesta teoria mai estarem segurs que la vegada mil u l'experiment hagi de donar els mateixos resultats. En canvi, un experiment científic sí que pot mostrar que una teoria és falsa, donat que si fem un experiment i el resultat és contradictori amb les prediccions de la teoria, la teoria queda automàticament invalidada.
Karl Popper va mostrar que precisament allò que defineix una teoria científica és la seva falsabilitat. Una teoria és científica si hi ha la possibilitat que pugui ser falsa. Així, la "veritat científica", que és aquella "veritat" construïda a partir de totes les teories que encara no s'han demostrat falses, és una "veritat" provisional, subjecte a permanent possibilitat de refutació.
En tornarem a parlar algun altre dia. De moment, més info en aquest altre post.
1 comentari:
No hi estic d'acord.
Podriem argumentar que qui sap si després de sumar moltes vegades 1+1 ens dóna 3? No.
Podrem argumentar que qui sap si després de treure el gen Lim-1 moltes vegades ja no donarà ratolins acefals? (explicació aquí)
Jo penso que no.
Està demostrat que 1+1=2 i que el gen Lim-1 és necessari per la formació del cap.
Publica un comentari a l'entrada