diumenge, 14 de setembre del 2008

La seguretat de l'LHC (i 2)

Per què un forat negre creat a l'LHC no se'ns empassarà?
  1. Perquè no es crearan forats negres. Les teories convencionals de gravetat prediuen que calen energies molt més altes (energies planckianes) per crear forats negres. Només algunes teories especulatives (que jo calificaria de wishful thinking) prediuen la possiblitat de crear forats negres a l'LHC.

  2. Perquè si es creessin forats negres, s'evaporarien instantàniament. Els forats negres emeten radiació de Hawking a una temperatura que és inversament proporcional a la massa. Els forats negres creats a l'LHC tindrien una massa molt petita, i perdrien ràpidament tota la seva energia en un flash de radiació molt intens.

  3. Perquè si els forats negres es creessin i no s'evaporessin, tot i així hi ha evidència experimental suficient per assegurar que no pot passar res. Contínuament ens travessen raigs còsmics d'energies molt més altes que les energies que s'assoliran a l'LHC, i encara no se'ns ha empassat cap forat negre. És cert que si els forats negres creats fóssin eléctricament neutres, travessarien la Terra en el cas dels raigs còsmics, i no en el cas de l'LHC. Però els forats negres no podrien en cap cas travessar altres cossos més densos com ara les nanes blanques o les estrelles de neutrons. El fet que observem nanes blanques i estrelles de neutrons és evidència suficient per assegurar que no és possible crear un forat negre que ens absorbeixi.

  4. Perquè les persones que creuen que s'acabarà el món a l'LHC són uns frikis acabats. I si no llegiu...

1 comentari:

Montse ha dit...

Hola Dani
En este video los fisicos del CERN nos explican a los ignorantes, de una manera muy animada, de qué va esto del acelerador de partículas

http://www.youtube.com/watch?v=T3iryBLZCOQ