dijous, 24 de juliol del 2008

1729

1729 és el nombre de Hardy-Ramanujan. El famós matemàtic britànic G. H. Hardy va anar a visitar al matemàtic indi Srinivasa Ramanujan. En paraules de Hardy:


Vaig anar a visitar-lo quan estava malat a Putney [India]. Havia agafat el taxi número 1729 i li vaig comentar que em semblava un número bastant avorrit, i que esperava que això no fos un mal presagi. "No", va contestar, "és un nombre molt interessant: és el número més petit que es pot expressar com la suma de dos cubs en dues maneres diferents".

En efecte,
1729 = 13 + 123 = 93 + 103

Srinivasa Ramanujan fou un dels genis matemàtics més grans del segle vint. Gairebé sense educació formal en matemàtiques pures, en la seva trentena d'anys de vida va fer contribucions fonamentals en diverses àrees de les matemàtiques.

Qualsevol enter positiu és un amic personal de Ramanujan

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Es muy dificil hacer un comentario a este post, porque cuesta mucho entender su significado

Anònim ha dit...

*la suma de dos cubos.......
historia interesante. Eres una fuente de sabiduría Daniel. Imposible aburrirse a tu lado. (ara, mejor oirlo explicado por tí que leerlo :-)

Anònim ha dit...

Ara estic al curro y no puc donar moltes dades... pero fa temps vaig llegir un llibre de frederik pohl on parlava dels "numeros premio". No se si era un concepte inventat o basat en alguna cosa, pero la idea era la seguent:

Existeixen una serie de numeros que tenen caracteristiques curioses que els fan particulars... imagino que si ens hi posessim quasi-cada-nombre podria ser un "premi"...

Per exemple, tenim el diametre angular de la lluna i el sol desde la terra que son el mateix... o els graus en que farenheit i celcius son iguals...

Es una xorrada... pero pq explico aixo? potser el 1729 ja havia estat calculat previament per el bon home aquest, com a un numero "premio", es a dir, com a curiositat matematica... igual que saber de memoria quina es la xifra resultat dels cuadrats dels numeros enters del 1 al 9...